כף הרגל האנושית היא לא פחות מפלא הנדסי. מדובר על מבנה מורכב ומסובך מאוד מבחינה אנטומית המסוגל לשאת את כל משקל הגוף על שטח קטן מאוד יחסית. במהלך חייו של אדם ממוצע הוא ילך כמאה וחמישים אלף קילומטרים הודות לכפות רגליו שתפקידן המרכזי הוא לאפשר את ההתקדמות במרחב ואת התנועתיות באופן כללי. סך הכול מורכבת כף הרגל מעשרים ותשעה מפרקים, עשרים ושש עצמות ועוד אי אילו גידים.
בעיות ומחלות שונות בכף הרגל קיימות בשכיחות גבוהה יחסית בקרב כלל האוכלוסייה, אך בקרב אוכלוסיית חולי הסוכרת, השכיחות של בעיות אלו גבוהה במיוחד. למעשה, הגורם השכיח ביותר לאשפוזים ממושכים בקרב חולי סוכרת הוא סיבוכים שונים שמתרחשים בכף הרגל. כמו כן, מדובר גם על אחד מהסיבוכים החמורים ביותר המתרחשים בקרב חולי סוכרת. כיב בכף הרגל בסוכרתיים יכול לא רק להעמיד את הרגל בסיכון, אלא אף לסכן את חיי החולה.
מה הם הגורמים לכיבים בכף הרגל הסוכרתית?
בזמן קבלת האבחנה, קרוב לעשרה אחוז מחולי הסוכרת כבר סובלים ממחלת כלי דם היקפיים ולאחר שני עשורים מיום האבחנה, למעלה מארבעים אחוז מהחולים יסבלו מנוירופתיה היקפית. נוירופתיה היקפית היא הגורם המשמעותי ביותר להתפתחות של כיבים בכף הרגל הסוכרתית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהנוירופתיה באה לידי ביטוי בפגיעה בכל סוגי סיבי העצבים: האוטונומיים, התחושתיים והתנועתיים.
הפגיעה התנועתית נגרמת כתוצאה מדלדול והיחלשות של השרירים הממוקמים בכף הרגל בדגש על השרירים הממוקמים בין עצמות המסרק. בעקבות זאת, נגרם שינוי משמעותי בביו מכניקה של כף הרגל. שינוי זה מוביל לעיוות האופייני לכף הרגל הסוכרתית הבא לידי ביטוי בצניחה כלפי מטה של ראשי עצמות המסרק והופעה של אצבעות פטיש. בסופו של דבר נוצרים אזורים מסוימים בכף הרגל שמופעל עליהם לחץ מוגבר, בעיקר בחלק הפלנטרי הדיסטלי של האצבעות ובחלק הפלנטרי מתחת לעצמות המסרק.
הפגיעה התחושתית באה לידי ביטוי בפגיעה בכל מרכיבי התחושה: אובדן של תחושת לחץ, אובדן תחושת כאב שטחי, אובדן תחושת חום או קור ואובדן תחושה פרופריוצפטיבית. כתוצאה מכך כף הרגל פגיעה יותר לנעליים לא מתאימות, לחבלות קהות, לפגיעות קור, לכוויות או לחבלות משניות עקב הליכה ברגליים יחפות או בסנדלים. הפגיעה האוטונומית גורמת לפגיעה ביכולת ההזעה ובעקבות כך העור בכפות הרגליים הופך לסדוק ויבש מאוד. בנוסף לכך, בעקבות ההרחבה של כלי הדם בכף הרגל, נוצר מצב שבו מצטבר דם מדלף עורקי-ורידי.
מעבר לכל הבעיות העצביות שתוארו לעיל, גם הפגיעה בכלי הדם תורמת את חלקה למנגנון המאפשר את התפתחות הכיבים בכף הרגל הסוכרתית. הפגיעה בכלי הדם הגדולים באה לידי ביטוי בטרשת פנימית ובטרשת עורקים ובנוסף לכך מתרחשת פגיעה בכלי דם קטנים. הפגיעה בכלי הדם הקטנים אמנם לא מהווה גורם ראשוני להופעת הכיבים אך בהחלט מדובר על גורם שיש בו כדי לעכב את ההחלמה.
מה הם התסמינים של כיבים בכף הרגל הסוכרתית?
סך הכול ישנם שלושה סוגים של כיבים שיכולים להתפתח בכף הרגל הסוכרתית להלן:
כיב נוירופתי (35% מהכיבים) – כתוצאה מההגבלה בתנועתיות של המפרקים בדגש על מפרק הקרסול וכתוצאה מהעיוות של כף הרגל הסוכרתית בדגש על הצניחה של ראשי המסרק, נוצרים בכף הרגל אזורים הסובלים מלחצים ועומסים גבוהים ביותר. לכך מתווספת חבלה חוזרת בזמן ההליכה וירידה בתחושה ובעקבות זאת נוצרות גרומות בנקודות הלחץ. מדובר למעשה על שכבות של עור מת עם קרטין. הגוף תופס את הגרומת כגורם זר ולכן מתחת לגרומת מתפתחת שלפוחית המכילה דם. ברוב המקרים השלפוחית נקרעת ונוצר כיב. בדרך כלל, כיבים מסוג זה לא יכאבו וברוב המקרים החולה כלל לא יהיה מודע לכך שהוא סובל מכיב עד לשלב מתקדם.
כיב איסכמי (15% מהכיבים) – כיב איסכמי הוא כיב הנוצר על רקע של פגיעה מסוימת בכלי הדם. כיב איסכמי מאופיין בגבולות סדירים וחדים עם קרקעית שטוחה. בהמשך הכיב הולך ומתפתח לנמק של העור והרקמות התת עוריות. כיב זה בדרך כלל גורם לכאבים והרגל בדרך כלל תהיה קרה ואדומה.
כיב נוירו – איסכמי (50% מהכיבים) – כיב הכולל מרכיב איסכמי ומרכיב נוירופתי. ברוב המקרים כיבים אלו אינם גורמים לכאב.
כיצד מטפלים בכיבים בכף רגל סוכרתית?
הגישה לטיפול בכיבים בכף הרגל הסוכרתית דוגלת ברב תחומיות וברב מערכתיות במרכזים ייעודיים. בין היתר יש להתייחס לאספקטים הבאים: שחזור כלי דם, טיפול בבצקות, שליטה בזיהומים, איזון מטבולי, פיקוח תזונתי, טיפול מקומי בפצעים ועוד. לצורך כך יש להעסיק במרכז מנתח כלי דם, תזונאית, אורתופד או פלסטיקאי, מומחה למחלות זיהומיות ועוד.
כאשר מאובחן כיב יש לטפל באמצעות הפחתת הלחץ מהפצע, מתן אנטיביוטיקה, מניעת היפרגליקמיה, מניעת כאבים ועוד. הטיפול המקומי בפצע כולל שמירה על לחות גבוהה על מנת לאפשר בנייה מחודשת של תאים, רקמות וכלי דם, שטיפות של הפצע מדי החלפה של התחבושות והטריות חוזרות לשם הסרה של הרקמה הנמקית.
אולי יעניין אותך גם:
מחקר חדש מצא: חלה עליה בשיעור קטיעות הרגליים בקשישים הסובלים מסוכרת