רגל סוכרתית היא הרס רקמות עמוקות, כיב או זיהום בגפה התחתונה בחולה סוכרת. לפי ההערכות העדכניות שיש בידינו נראה כי מדי חצי דקה נקטעת רגל בעקבות התפתחות של רגל סוכרתית וכי סך הכול בין חמישים לשבעים אחוז ממקרי הכריתה של הגפיים התחתונות קשורים לסוכרת. סך הכול כחמישה עשר אחוז מחולי הסוכרת יסבלו מכיב סוכרתי בשלב מסוים במהלך החיים.
מה הם הגורמים לרגל סוכרתית?
רגל סוכרתית היא מחלה שנגרמת כתוצאה משילוב של מספר גורמים במקביל הפועלים יחד. הגורם הראשון הוא נוירופתיה סוכרתית שנחשבת לסיבוך שכיח מאוד של מחלת הסוכרת. היא נגרמת כתוצאה מנזק איסכמי שמתרחש בתאי העצב שמהווה נזק משני לנזק שנגרם לכלי הדם המזינים את הרקמה העצבית ומנזק לתאי העצב שמהווה נזק משני להיפרגליקמיה עצמה.
הפגיעה העצבית יכולה להתפתח גם בעקבות עישון, דיסליפידמיה, יתר לחץ דם, עודף משקל ועוד כשכל הגורמים הנ"ל יכולים מצד אחד לגרום לנוירופתיה ומצד שני להחמיר נוירופתיה קיימת. הנויריופתיה יכולה לגרום לבעיות הזעה, בעיות תחושה, בעיות בשרירים ובעיות שונות ועיוותים שונים באנטומיה של כף הרגל.
נוסף על כך, רגל סוכרתית נגרמת בעקבות מחלת כלי דם פריפרית שמופיעה בחמישים אחוז מחולי הסוכרת, בעקבות זיהום שגורם להחמרה של הכיבים ובעקבות ההאטה בריפוי הפצעים בעקבות ההיפרגליקמיה.
מה הם התסמינים של רגל סוכרתית?
רגל סוכרתית או כף רגל סוכרתית סובלת מפצע כרוני שאינו מחלים. הכיב יכול להופיע במגוון רחב של דרגות חומרה, החל מכיב שמופיע רק בשכבת העור וכלה בכיב שמערב את העצם. במקרים החמורים ביותר, הכיב יכול לגרום לנמק של כף הרגל ובמקרים האלו לרוב אין מנוס מלכרות את הרקמה הפגועה.
כיצד מאבחנים רגל סוכרתית?
חולי סוכרת צריכים לעבור אבחון תקופתי על מנת לבדוק האם התפתחו בהם גורמי הסיכון לחלות ברגל סוכרתית או לא. בין היתר יש לבצע את הבדיקות הבאות:
- בדיקת תחושה באמצעות צמר גפן, בדיקת כאב באמצעות מחט ובדיקת יכולת לחוש חום באמצעות מבחנות מקוררות או מחוממות.
- נוירופתיה תנועתית מאבחנים באמצעות איתור עיוותים דוגמת אצבעות פטיש, כף רגל עם קשת הפוכה או מוגזמת, קיום גרומת או בליטה של המסרקים.
- יש לבחון את הרגל באופן יסודי ולנסות לאתר תסמינים שיש בהם כדי להעיד על נוירופתיה אוטונומית כמו לדוגמה עור יבש וסדוק, נפיחות, רגל חמה ועוד.
כאשר הרגל הופכת לסוכרתית ונוצר כיב יש לבחון האם קיים מצב של איסכמיה ברגל, האם קיים זיהום ומה הוא עומק הכיב. ישנן מספר שיטות בהן נהוג לסווג את הכיבים ברגל סוכרתית אך ללא קשר לסוג השיטה, בכול מקרה ככול שהמרכיב הזיהומי והמרכיב האיסכמי חמורים יותר וככול שהכיב עמוק יותר, כך דרגת החומרה של הכיב גבוהה יותר.
כיצד מטפלים ברגל סוכרתית?
קו הטיפול הראשון ברגל סוכרתית כולל הטריה של הפצע שמטרתה להציל את חייו של המטופל על ידי מניעת התפשטות הזיהום והצלת הגפה כמובן. ההטריה הראשונית מבוצעת בדחיפות ולאחר מכן יש לבצע הטריה נוספת שבה מסירים את הרקמה הנמקה.
בנוסף לכך, ניתן לטפל במגוון רחב של דרכים הכוללות בין היתר אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום, חבישת לחץ או משתנים להפחתת בצקות, שימוש בכיסא גלגלים כאשר ישנן בעיות ניידות, טיפול בלחץ שלילי או בחמצן היפרברי ועוד.
הטיפול מותאם לכול מטופל ומטופל באופן אישי בהתאם לחומרת מצבה של הרגל, בהתאם לגורמי סיכון מסוימים שמהווים את מנת חלקו, בהתאם ליכולתו לעמוד בטיפולים השונים ומידת ההיענות שלו לטיפול ועוד.
עוד בנושא: