מטרת הטיפול בסוכרת היא לאזן את רמות הסוכר בדם לרמה הנורמלית או קרוב אליה ככל שניתן. ישנם מספר סוגים של סוכר כאשר הסוג המרכזי בו עושה שימוש הגוף הוא הגלוקוז המתקבל גם לאחר עיבודם של סוכרים כמו הפרוקטוז המתקבל מפירות ולקטוז המצוי בחלב, לאחר הפיכתם לגלוקוז יכול הגוף לעשות בהם שימוש כמקור אנרגיה.
בנוסף, הגוף מסוגל לפרק תרכובות של סוכרים ולהפוך אותן לגלוקוז. המונח רמת סוכר בדם מתכוונת למעשה לרמת הגלוקוז בדם.
מהן רמות הסוכר הנורמליות?
רמות הסוכר בדם משתנות בהתאם לשעות היממה, בקרב מי שאינו סובל מסוכרת, רמת הסוכר הנורמלית בשעות הבוקר היא מתחת למאה מיליגרם ולפני ארוחה הרמות נעות בין שבעים למאה מיליגרם. לאחר ארוחה רמת הסוכר אמורה להיות נמוכה מ-140 מיליגרם.
בקרב חולי הסוכרת ההמלצה על פי איגוד הסוכרת האמריקני היא לשמור על רמה של 80-130 מיליגרם לפני ארוחה ולאחר ארוחה מתחת ל-180 מיליגרם. השאיפה של הרופאים היא להביא את רמות הסוכר בדמם של חולי הסוכרת קרוב ככל שניתן לרמות של אנשים בריאים כך שהמטופלים יהיו בטווח הגנה טוב יותר.
רמת גלוקוז אצל חולי סוכרת
מצב של רמות סוכר נמוכות מהנתונים הללו בקרב חולי סוכרת דורשות תזונה קפדנית יותר ובדיקות מעקב בתדירות גבוהה יותר על מנת למנוע ירידה משמעותית ברמת הסוכר. בנוסף לבדיקות אלו, קיימות בדיקות המוגלובין המיועדות לבחינת המצב לטווח ארוך, הבדיקה מספקת ממוצע על פני שלושה חודשים אשר מאפשרת בקרה אודות הרמה המומלצת.
רמות גלוקוז גבוהות מהמומלץ משפיעות על מערכת העצבים ולגרום לדלקת בכלי הדם. זהו סימן מדאיג העלול לרמז על התפתחות סיבוכים של סוכרת אשר יש להימנע מהם תוך הורדת רמת הסוכר בדם. בקרב חולי סוכרת, תפקוד האינסולין אינו תקין ויש לסייע לגוף על ידי תזונה נכונה, פעילות גופנית, הפחתת מתח ונטילת תרופות.
עם נטילת התרופות עלולות להיווצר בעיות נוספות הקשורות בירידה גדולה מדי ברמת הסוכר בדם אשר עשויה להתבטא בסחרחורות, בלבול והתעלפויות.
בדיקות ומעקב
את רמת הסוכר בדם ניתן לבדוק בעזרת בדיקת דם מהאצבע או בבטן באמצעות מד גלוקוז. המידע המתקבל הינו חיוני והבדיקה מאפשרת הימנעות משימוש במחטים גדולות יותר, הבדיקה מציגה את רמת הסוכר הנמדד על ידי חיישן והתוצאה מופיעה על גבי צג, הבדיקה מתבצעת פעמיים ביום.
בקרב אנשים המקבלים תוספת של אינסולין, בדיקות הסוכר בדם הינן בתדירות גבוהה יותר ויש להקפיד ולהימנע גם מרמת סוכר נמוכה מדי. אצל חולי סוכרת אשר אינם מטופלים באינסולין, תדירות הבדיקה תלויה במטופל בהתאם לשליטה שברצנו להשיג. על סמך הבדיקות ניתן להבין אילו מזונות מסייעים ואילו מזיקים לאיזון הסוכר כך שניתן להתאים דיאטה נכונה.
את הבדיקות יש לבצע באופן עקבי לרוב מדובר בבדיקה בבוקר לאחר השינה ובדיקה נוספת לפני ארוחת הערב. במידה ויש שינוי בטיפול התרופתי יש לערוך בדיקות הבוחנות את השפעת התרופות על רמת הסוכר ולערוך את ההתאמות הנדרשות. שמירה על רמות סוכר תקינות הינן בעלות חשיבות גם בקרב אנשים בריאים, אולם אצלם הגוף מסוגל לאזן בצורה טובה אותן בעוד שחולי סוכרת חשופים לתנודתיות רבה ברמות הסוכר העלולות להביא למצבים של סיכון ממשי ועל כן ישנה חשיבות רבה לביצוע בדיקות קבועות וניהול אורח חיים המתאים ומקל על המצב.
אולי יעניין אותך גם:
האם שימוש קבוע במד סוכר משפיע על אחוזי היפוגולוקמיה בחולי סוכרת סוג 1?