סוכרת ידועה כאחת המגיפות המשמעותיות של המאה ה-21, מחלה שהשכיחות לה באוכלוסייה רק עולה. בד בבד עם העלייה באחוז הסובלים מסוכרת, נעשים ניסיונות להבין טוב יותר מול מה אנחנו מתמודדים, כיצד ניתן לזהות את הבעיה בשלבים מוקדמים ומהן דרכי הטיפול האפשריות. את הסוכרת אי אפשר לנצח לחלוטין, בהיותה מחלה כרונית, אולם ניתן לשלוט על רמות הגלוקוז בדם ובכך לאזן את האדם ולהפחית את התסמינים שהוא חווה.
מד סוכר הופך בתנאים האלה לאחד האביזרים ההכרחיים בקרב חולי סוכרת, חלקם אפילו מבצעים מדידות מספר לא מבוטל של פעמים ביום. מחקר מעניין שפורסם לפני כמה שנים מנסה לבחון את ההשפעה האפשרית של שימוש רציף במד סוכר על אחוז הסובלים מהיפוגליקמיה. התובנות חשובות בכל קנה מידה.
כיצד משפיע האינסולין על רמות הסוכר בדם?
עוד לפני שמתמקדים במחקר העיקרי, חשוב לעמוד טוב יותר על ההשלכות העיקריות של סוכרת מסוג 1 ועל דרכי הטיפול בה. האינסולין מקבל תשומת לב גדולה במיוחד בקהילה הרפואית המדעית, והוא כידוע צורת פתרון נפוצה לסוכרת. עם זאת, אין צל של ספק שטיפול באינסולין עלול להביא לשינויים קיצוניים באופן יחסי ברמות הסוכר, כולל ירידה לרמות שאינן נחשבות לתקינות, מה שעלול להסב לאדם נזקים בריאותיים בטווח הקצר או הארוך.
אנשים המטפלים בסוכרת מסוג 1, בין אם באמצעות אינסולין ובין אם בדרכים אחרות, חיייבים להיות עם האצבע על הדופק לכל אורך תקופת הטיפול עקב החשש שהסוכר שלהם יגיע לרמות שאינן תקינות, לכאן או לכאן. המחקר שפורסם במהלך 2018 הראה כי לניטור השוטף באמצעות מד הסוכר עשויה להיות השפעה משמעותית אפילו יותר על רמות הסוכר ולהקטין את הסיכויים להיפוגליקמיה.
על חשיבותן של התרעות המודיעות על רמות סוכר
אוכלוסיית המחקר כללה חולי סוכרת שדיווחו על ירידה בתחושה שלהם לרמות סוכר נמוכות, או לחלופין שעברו בשנה שקדמה למודע עריכת המחקר אובדן הכרה, המביאה לכך שהם מטופלים באמצעות זריקות אינסולין. החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות: הראשונה השתמש במד סוכר רציף שהתריע בפני רמות לא תקינות של סוכר, והשנייה במד רציף שביצע את המדידות אך לא סיפק את ההתרעות.
החוקרים מצאו כי עצם השימוש במד רציף שכלל התרעות שיפרה משמעותית את מצבם של החולים. אצלם נרשמה ירידה מרשימה של כ-72% באירועים המקושרים להיפוגליקמיה, וירידה בת 50% במקרים מורכבים המשתייכים לאותה קטגוריה.
מה ניתן להספיק ממצאי המחקר?
המחקר הנוכחי מדגים פעם נוספת את החשיבות של ביצוע בדיקות תקופתיות למעקב אחר רמות הסוכר בקרב חולי סוכרת בכלל ומטופלים באמצעות אינסולין בפרט. ייתכן שהמחקר מצביע על חוסר מודעות הקיים באוכלוסייה של חולי הסוכרת בכל הנוגע לסכנת ההיפוגליקמיה. ייתכן מצב שבו אנשים ראו שרמות הסוכר שלהן נמוכות, אולם הם לא היו מודעים לכך שהן נמוכות בצורה המוגדרת כהיפוגליקמיה ושטומנת בחובה הרבה מאוד סכנות בריאותיות עבורם.
המודעות לסכנות של מחלת הסוכרת, ולתופעות הלוואי של הטיפולים המקובלים, חייבת להיות גבוהה הרבה יותר מאשר היום. אולי כך נוכל להתקדם בצעדי ענק לעבר התמודדות מוצלחת עם אחת המחלות היותר שכיחות ומורכבות הקיימות כיום.
לקריאה נוספת:
Real-time continuous glucose monitoring in adults with type 1 diabetes and impaired hypoglycaemia awareness or severe hypoglycaemia treated with multiple daily insulin injections (HypoDE): a multicentre, randomised controlled trial