המוגלובין מסוכרר היא הצורה של ההמוגלובין שנמדדת בדם בעיקר במקרים בהם ישנו צורך לזהות את רמות הסוכר בדם לאורך תקופה של חודשיים עד שלושה לפני הבדיקה.
ההמוגלובין המסוכרר קיים בדמם של כל האנשים אך בקרב אנשים שסובלים מרמות גבוהות של גלוקוז לאורך זמן בדם, ניתן למצוא רמות גבוהות של המוגלובין מסוכרר.
המפגש בין ההמוגלובין לגלוקוז מוביל לתגובה כימית שנקראת גליקציה או סכרור. הסכרור הוא תהליך שאינו הפיך ולכן המולקולה של ההמוגלובין המסוכרר נותרת יציבה לאורך כל חיי כדורית הדם האדומה. מאחר וכך הם פני הדברים, הבדיקה מאפשרת לקבל תמונת מצב רחבה יותר לגבי רמות הגלוקוז בדמם של הנבדקים בהשוואה לבדיקה של רמת הסוכר ברגע נתון.
מה ניתן להסיק מרמת ההמוגלובין המסוכרר?
באדם הבריא שאינו סובל מסוכרת, הטווח של ערכי ההמוגלובין המסוכרר נע בין ארבעה אחוז ל- 5.9%. מהערך של ההמוגלובין המסוכרר ניתן להעריך את רמת הגלוקוז הממוצעת בדם בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה. כך למשל תוצאה של חמישה אחוז המוגלובין מסוכרר הינה שוות ערך לרמה ממוצעת של תשעים ושבעה מיליגרם לדציליטר גלוקוז.
ערכים גבוהים יותר מעידים על רמות סוכר ממוצעות גבוהות יותר. כך למשל ערך של 12 אחוז המוגלובין מסוכרר מעיד על רמה ממוצעת של 298 מיליגרם לדציליטר גלוקוז בדם שלושה חודשים לפני הבדיקה. באופן כללי ההמוגלובין המסוכרר מהווה מדד איכותי למידת השליטה של המטופל במחלתו, כלומר מדד המאפשר לרופא לקבוע עד כמה הצליח החולה לאזן את רמות הסוכר בדם שלו לאורך זמן.
כמו כן, זהו המדד העיקרי שמשמש לניבוי של הסיכוי לפתח סיבוכים שונים של סוכרת כמו למשל נפרופתיה סוכרתית או רטינופתיה סוכרתית. הסיבה לכך נעוצה בעבודה שסיבוכים אלה הם תוצאה של רמות סוכר גבוהות בדם לאורך זמן.
היתרונות של בדיקת ההמוגלובין המסוכרר על פני בדיקה לאבחון רמת הגלוקוז בדם
עד לפיתוח הבדיקה לאבחון רמת ההמוגלובין המסוכרר, לא ניתן היה לדעת מה היו רמות הסוכר בדם של חולי הסוכרת, אלא באמצעות ביצוע של בדיקות דם רבות באופן קבוע. לפיכך, היתרון המרכזי של הבדיקה הוא בכך שהיא מאפשרת לקבוע את רמות הסוכר לאורך זמן.
כך למשל אדם שסובל מסוכרת יכול לבצע בדיקה לאבחון רמת הגלוקוז בדמו לאחר שהזריק אינסולין והבדיקה תעלה ממצא תקין, אך במידה ויבצע בדיקת המוגלובין מסוכרר, ניתן בהחלט יהיה לראות כי במשך שלושה חודשים, הרמה הממוצעת של הגלוקוז בדמו לא הייתה תקינה.
הבדיקה משמשת בין היתר לאבחון של סוכרת בנשים בתחילת ההריון. ישנה חשיבות עליונה לאבחון של נשים בהריון הסובלות מסוכרת כיוון שהריון של אישה סוכרתית נחשב כהריון בסיכון.
מאחר ונשים רבות נכנסות להריון מבלי שהן מודעות לכך שהן חולות בסוכרת ומאחר ובדיקת דם רגילה לא תמיד מעלה את הממצא שיש בו כדי להעיד על קיום המחלה, ניתן פשוט לבצע בדיקת המוגלובין מסוכרר ולגלות מה הייתה רמת הגלוקוז הממוצעת בדמה של האישה שלושה חודשים לפני הבדיקה.
החסרונות של בדיקת ההמוגלובין המסוכרר
לצד היתרונות של בדיקת ההמוגלובין המסוכרר, יש לציין כי קיימים לה גם מספר חסרונות. כך למשל הבדיקה אינה יעילה במצבים שבהם הנבדק סובל מאנמיה המוליטית ובמצבים שבהם התרחש איבוד דם ניכר. הבדיקה גם אינה אמינה במקרים בהם חל שינוי משמעותי בדיאטה של המטופל שישה שבועות לפני ביצוע הבדיקה או בטיפול התרופתי הניתן לו. מעבר לזה, הבדיקה אינה יעילה בילדים כפי שהיא במבוגרים.